A datolya a Közel-Keleten nagyon kedvelt étvágygerjesztő, illetve vendégkínáló étek, ami igazán ízletes és édes íz-világú. Az aszalt gyümölcs változata a datolyának sokkal népszerűbb, mint a friss és nyers gyümölcs. A datolya a datolyapálmán terem. Már időszámításunk előtt 6000 évvel is ismerték. Eredeti lelőhelyei közé tartozik Algéria, Tunézia, Egyiptom, Marokkó, természetesen nem teljes a felsorolás. Az előbb felsorolt országok számítanak a legnagyobb datolya exportőrnek. A datolyapálmának szinte minden része felhasználható.
A datolyapálma a sivatagban például tökéletes árnyékot nyújt az elfáradt utazóknak. Régen a pálma leveleivel fedték le a házaikat az emberek, ami védelmet biztosított az esőtől és a széltől is. Az aszalt gyümölcs magas kalóriatartalommal rendelkezik, ezért hosszú időre táplálékot és energiát biztosít. Az aszalt datolya kiválóan felhasználható a különlegesebb fogások elkészítéséhez is, de tészták alapanyagaként is alkalmazható. Sőt! Még liszt helyett is használható azoknak, akik érzékenyek a búzából kinyert lisztre.