Kellemesen frissítő champagne

champagne 

Ha ünneplésre kerül a sor, akkor általában a pukkanó pezsgőspalack hangjára szoktuk felkapni a fejünket. Olykor még egy kis locsolkodás is belefér. Az viszont tény, hogy nem mindenki locsolkodna az olyan drága pezsgőkkel, mint amennyibe egy valódi champagne kerül.

A módszerek tekintetében, a világ bármelyik pontján előállítható italnak számít, de mint oly sok más esetben, ez is jogvédett, amit a szabályok a francia Champagne tartományhoz kötnek. Innen származnak a legnemesebb fajták ebből a remek italból. A régi időkbe, hogyha szénsavassá vált a bor, azt bizony hibásnak könyvelték el és nem fordítottak rá különösebb figyelmet.

Viszont Dom Perignon, a bencés apátság pincevezetője rájött, hogy egészen egyedi ízvilágot és karakterisztikát lehet elérni, hogyha az erjedés a palackban megy végbe.

Ez adja meg az igazi champagne tipikusan frissítő mivoltát. Sokat számít egy adott változat esetében, hogy pontosan milyen szőlőfélékből készül. Természetesen az alapanyagként szolgáló szőlőfajták is a tájegységhez köthetőek.